<meta name='google-adsense-platform-account' content='ca-host-pub-1556223355139109'/> <meta name='google-adsense-platform-domain' content='blogspot.com'/> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d28844103\x26blogName\x3dRazorMan%60s+Blog+Page\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://acare84.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://acare84.blogspot.com/\x26vt\x3d-1415897019564224657', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Microsoft, PC oyunculuğunu öldürüyor mu?


Biliyorsunuz Microsoft yakın bir zaman öncesinde Xbox LIVE servisini Games for Windows - LIVE olarak PC'ye de uyarladı. Bu servisi kullanan oyunlar içerisinde Grand Theft Auto IV, Fallout 3 ve Gears of War gibi büyük başarı elde etmiş oyunlar da bulunuyor. Bu oyunların PC versiyonlarını oynarken aynı Xbox 360'taki gibi arkadaşlarınızla konuşabiliyor, arkadaşlarınızla çoklu oyunculu seanslar düzenleyebiliyor ve belirli görevleri yerine getirerek bazı ödüller (Achievements) kazanabiliyorsunuz. Buraya kadar herşey güzel gözüküyor öyle değil mi?


Gelelim bu servisin kötü yanlarına; bu saydığım oyunları Türkiye'de orjinal olarak rahatlıkla bulup alabiliyorsunuz. Peki size LIVE sisteminin Türkiye'yi desteklemediğini söylersem bana ne gibi bir cevap verirsiniz? Türkiye'yi geçtim bu servis tüm dünyada topu topu 26 ülkeyi ancak destekliyor. LIVE destekli çoğu oyun çoklu oyunculu modlarına da sahip ve bizim ülkemiz desteklenmediği için genelde yavaş sunucularda oynuyoruz ve oynadığımız oyundan zevk alamayabiliyoruz. Games for Windows - LIVE sayesinde PC oyunlarına aynı Xbox 360'ta olduğu gibi yeni eklentiler de hazırlanacak ve küçük miktarda ücretler karşılığında satılacak, ancak orjinal oyunları alsak bile biz bu eklentileri satın alıp oynayamayacağız (bunun ilk örneği 2009'un Ocak ayında yayımlanacak olan Fallout 3'ün ilk eklentisi Operation: Anchorage olacak, daha sonra Grand Theft Auto IV'ün Xbox 360'a çıkacak olan eklentisi The Lost And Damned'in de PC'ye bu yolla gelmesini bekliyoruz). Her ne kadar başka ülkelerden LIVE'a kayıt olup satın alırız deseniz de ona da izin yok, kredi kartınızın da üye olduğunuz ülke kaynaklı olması lazım (üyeliği aldığınız ülke adresinin sonradan değiştirilmediğini de belirtmek istiyorum, bunun için herşeye sıfırdan başlamalı ve yeni bir üyelik yaratmalısınız). Yani Türkiye'den aldığınız kredi kartları ile de bu eklentileri alamayacaksınız. Tek bir çözüm var o da 3. parti sitelerden Microsoft puan kartları alıp puanları (Microsoft Points) yine başka ülke seçerek açtığınız üyeliğinize eklemek. Ancak bu da oldukça pahalıya geldiğinden ve PC'ye çıkan eklentilerin LIVE'ın desteklemediği ülkelerden satın aldığınızda sorun çıkarıp çıkartmayacağını henüz bilmediğimizden kulağa pek de güvenli gelmiyor.


Kısacası İnternet tabanlı bir servisin politik sınırlar içerisinde sınırlanması bana hiç de doğru gelmiyor, hele PC gibi özgür bir platformda bunu yapıyorsanız üzgünüm Microsoft ama PC'de oyunculuğu öldürmüş oluyorsunuz. Valve Software gibi bir firma Steam ile tüm dünyayı desteklerken ve oyunlarına bedava eklentiler yayımlarken (Steam'de satılan bazı oyunlar da sadece Amerika için satılıyor ancak sistem Türkiye'yi tam olarak destekliyor ve sorunsuz olarak alışveriş yapabiliyoruz), Microsoft gibi dev bir firmanın tüm dünyayı desteklememesi ve oyunları orjinal alan insanları mağdur etmesi inanın beni çok üzüyor ve sinirlendiriyor. Xbox 360'da da ülkemiz desteklenmiyor diyebilirsiniz, ancak konsol ve oyunları şu anda resmi olarak Türkiye'ye gelmediğinden bu durumu anlayışla karşılıyorum. Ama tüm Windows versiyonları ve Microsoft ürünleri ülkemizde satılıyorken oyunlar için olan bu sistem ülkemizi desteklemiyorsa o zaman söz söyleme hakkına sahip olurum. Eğer bu ülkeleri desteklemiyorsanız bu oyunların bu ülkelerde satılmasını da engelleyeceksiniz veya izin vermeyeceksiniz, hadi onu da geçtim üzerine "Aldığınız oyun LIVE desteği barındırmaktadır, sizin ülkeniz LIVE tarafından desteklenmediği için oyun için yayımlanacak olan eklentileri satın alamayacaksınız ve LIVE'ın özelliklerinden tam olarak yararlanamayacaksınız" diyerekten not düşeceksiniz. Tabii herşey için henüz erken belki yakında Microsoft bizim gibi mağdur insanların seslerini duyar da bu servisi tüm dünyada aktif eder (Games for Windows'un ve Bethesda Softworks'ün resmi forumlarında birçok insan Fallout 3'ün eklentilerini nasıl alacağız diye kara kara düşünüyor ve Microsoft'a ateş püskürüyor). Ancak şu haliyle Microsoft dediği gibi PC oyunculuğunu bir araya toplamaktan ve korsanı önlemekten çok, oyunlarını orjinal alanları mağdur bırakıyor ve PC'de oyun oynayanlarla resmen alay ediyor. Kimse beni Microsoft düşmanı olarak görmesin, yıllardır onun işletim sistemlerini ve diğer PC ürünlerini kullanıyorum ama gerçekleri de insanlara anlatmak zorundayım. Bu yazıyı hazırlamadaki amacım biraz olsun sizleri Games for Windows - LIVE etiketli oyunlar hakkında bilgilendirmekti, umarım yararım dokunmuştur.


Games For Windows - LIVE tarafından desteklenen ülkeler şöyle:

Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Kore, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, İngiltere, Amerika

1 comments | Salı, Aralık 16, 2008

1 Comments:

Anonymous Fero said...

Çok sinir bozucu ve üzücü bir durum. Street Fighter 4 'ün PC versionunu Steam üzerinden satın aldım. Oyun ayın 7 sinde aktif olacaktı. Sabırsızlıkla aktivasyon gününü bekliyordum ki oyunun GFWL üzerinden oynandığını öğrendim.

Yine de Microsoft için PC oyunculuğunu öldürüyor diyemeyiz. Amaçları bu olsaydı LIVE Xbox ile sınırlı kalırdı. Ancak KORSAN kullanıma karşı tepki olarak algılayabiliriz bunu. Yine de akıllıca bir yöntem değil. Aksine bu gibi eksikler insanları korsan oyun almaya teşvik ediyor. Tek başına oynamak için Street Fighter 'a 60lira vermek istemeyen oyuncuya hak veririm.

5:37 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Home